For grupper, familier og turister:

Besøk Kystmuseet i Sør-Trøndelag i Fillan!

Det er vel verdt å avlegge et besøk til Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Hovedbygget til museet ligger på Fillan, her finner du både museumsbutikk, turistinformasjon og ikke minst de to hovedutstillingene «Folket i Flatvika» og «Russerforliset».

 

Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Kystkultur og fiske har hatt og har stor betydning for kystnasjonen Norge. Vi høster av havet og utvikler nye måter å ta i bruk de marine ressursene på. Dette står sentralt i formidlingen ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Museet er et flott sted å ta med barn, her får alle barn utdelt et arbeidshefte som gjør at de kan dra på skattejakt i utstillingene.

Kystmuseet består av fire besøksteder, Kystmuseet på Fillan, Terminalbygget på Sandstad og kulturminnene Dolm og Hemnskjela. På Kystmuseet på Fillan finner du museets to basisutstillinger: «Folket i Flatvika» og «Russerforliset». Her finner du også museumsgalleriet, museumsbutikken, turistinformasjonen og Meierisalen som brukes av Hitra Kino på kveldstid. 


Åpningstider OG INNGANGSBILLETTER

  • Tir–fre: 10.00–15.00

  • Lørdag: 12.00–16.00

  • Søndag: 12.00–20.00

I sommersesongen (20. juni–20. august) er museet åpent alle dager 10–18.

  • Voksne: kr 80,-

  • Student/Honnør: kr 60.-

  • Barn: Gratis

Billetten gjelder både for museumsbygget på Fillan og for utstillingen i Terminalbygget på Sandstad. 
 

 

Omvisninger og utstillinger

Kystmuseet tilbyr omvisninger for både store og små grupper. Omvisingen tar for seg våre to basisutstillinger "Folket i Flatvika" og den nyåpnede utstillingen "Russerforliset". Få et innblik i den gamle kulturen langs Trøndelagskysten, og hør den dramatiske historien om det russiske skipet Jedinorog.

RUSSERFORLISET "JEDINOROG"

En kald og stormfull oktobernatt i 1760 drev et russisk marinefartøy hjelpeløst i Ramsøyfjorden. Under full storm forliste til slutt skipet mot Sæbuøya på Hitra. Hele den russiske besetningen omkom i forliset.. eller gjorde de egentlig det? Historien om forliset av Jedinorog verserte i mange år livlig blant folk på Smøla og Hitra. Etter hvert ble historiene til sagn, og det ble med tiden vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi. Fortellingene om russerforliset har levd på Hitra og Smøla helt fram til vår tid. Nå skal de fortelles igjen på en ny og spennende måte.  

"Folket i Flatvika" - I levende live!

Bli med tilbake i tid til 1920! Bli med når dyktige aktører fra lokalmiljøet bringer utstillingen til live i miniteateret "I levende live". Kanskje treffer du tausa Maria eller sladderkjerringa Nekka. Uansett hvem av dem det er, så vil dere få høre en personlig historie om hverdagslivet langs kysten på 1920-tallet. 

”Folket i Flatvika” er ei utstilling om en flergenerasjonsfamilie som bor på en typisk liten gård et sted på Trøndelagskysten i året 1920. På denne tida er det et viktig tidsskille her på kysten: Overgangen fra den gamle, tusenårige kystkulturen og til vår moderne tid. Når du kommer til Flatvika, kan du få møte noen av dem som bor der. Ved hjelp av en lomme-pc kan du høre at de snakker til deg og forteller deg sin historie.

 

Havbruksutstillingen på Sandstad

På terminalbygget på Sandstad finner du Kystmuseets havbruksutstilling. Sandstad er også avgangstedet for visningsturer ut til oppdrettsanlegg i regi av Kystmuseet. 

 
 

MIDDELALDERKIRKEN PÅ DOLM

Opplev Dolm kirke, øyregionens eneste middelalderbygg. Sammen med våre erfarne omvisere kan du bli med rundt i det historiske kulturlandskapet. Bestill en omvising og hør de mange historier som er knyttet til nettopp denne plassen.

Sørvest på Dolmøya inn mot Dolmsundet finner vi regionens eneste middelalderbygg - Dolm kirke fra 1400-tallet. Like ved ligger den frodige og vakre prestegårdshagen. Utforsk det historiske kulturlandskapet på Dolm, besøk middelalderkirken, eller nyt stillheten under de over 200 år gamle løvtrærne i prestegårdshagen. Det gamle kulturlandskapet rundt Dolm kirke er godt egnet for turgåere og flere plasser er merket med informasjonskilt. 

Hemnskjela

Øya Hemnskjela ligger sør for Hitra og rett ved Trondheimsleia. På grunn av sin strategiske plassering ble øya svært viktig for okupasjonsmakten under krigen. Over 700 tyske soldater og et hundretalls krigsfanger inntok Hemnskjela i mai 1941. Hele øya ble omgjort til et mektig festningsanlegg med flere tunge kanonstillinger, bunkere og bygninger av ulike slag. Ingen lokalsamfunn på denne delen av kysten opplevde okkupasjonen sterkere enn Hemnskjela.