Gruppeaktiviteter, Familieaktiviteter, Ferie, Museum, Omvisninger Sara Lea Svensdottir Gruppeaktiviteter, Familieaktiviteter, Ferie, Museum, Omvisninger Sara Lea Svensdottir

Laksens reise; fra rogn til middag

Få et interessant innblikk i hvordan laksen blir produsert. Under denne turen får besøke settefiskanlegg, havfiskanlegg og laksefabrikk sammen med en kunnskapsrik formidler som forteller deg om bransjen og produksjonen.

Få et interessant innblikk i hvordan laksen blir produsert

I samarbeid med Kystmuseet tar vi deg med til et topp moderne settefiskanlegg, havfiskanlegg og slakteri.

Dere vil få se og lære om laksens løp fra yngel (liten fisk) og hele veien til ferdig bearbeidet filet. Gjennom en kunnskapsrik formidler vil dere høre om hvordan hele oppdrettseventyret startet på Hitra og frem til i dag. I tillegg vil dere få uavhengig informasjon om fordeler og utfordringer med bransjen. Turen vil vise dere hvor viktig bransjen er når det kommer til skaping av arbeidsplasser langs hele norskekysten. På alle de 3 lokalitetene dere besøker vil dere se topp moderne og høyteknologiske anlegg i drift.

Turen kan avsluttes med laksemåltid i vår restaurant.

Praktisk info om turen

Turen går fra Hitra Hurtigbåtterminal på Sandstad. Dere vil bli transportert i hurtiggående RIB-båter mellom lokalitetene.

Besøkende må være i stand til å dra ut i åpen båt og komme seg opp en liten leider ute på oppdrettsanlegget. Det er ingen nedre aldersgrense, men barn må være i følge med voksen.

Mulighet å arrangere lunsj underveis.

  • Passer fra 4-24 personer

  • Flytedresser, redningsvester, hjelm, briller og gummistøvler

  • Det anbefales å ha på varme klær og fottøy, lue og ev. kamera.

  • Gruppe- og familievennlig aktivitet

  • Varighet ca. 4 timer


 

Kan “fra rogn til middag” passe deres gruppe?

Ta kontakt med oss i dag for et godt tilbud!

 

Flere gruppeaktiviteter

Les mer
Omvisninger, Museum Sara Lea Svensdottir Omvisninger, Museum Sara Lea Svensdottir

Fortellinger i farta

Bli med Kystmuseet ut i åpen båt i Trondheimsleia for å høre alle de spennende historiene fra området mens dere besøker plassene hvor de fann sted.

"En museumsomvisning med vind i håret". Bli med på en historisk RIB-tur langs Trondheimsleia.

Mellom Jøsnøya og Hemnskjela er Trondheimsleia på sitt smaleste. Her har båttrafikken gått i uminnelige tider og her skjuler det seg mange historier. Vi tar deg med på en fartsfylt seilas med RIB langs denne leia. Under turen stopper vi utvalgte steder og forteller historier fra området.

Avgang er fra hurtigbåtterminalen på Sandstad, og første stopp er Djupsundet mellom Aunøya og Fast-Hitra. Her skjedde Aunøya-ulykka i januar 1841. Det var ikke den eneste ulykken langs leia, turen går også innom Ystholmen ved Hemnskjela, hvor dere får høre historien om da den egyptiske prinsen og prinsessen havarerte i lystbåten Naz Perwer. Videre drar dere til Terningen fyr før dere går i land på Magerøya. Dette historiske handelsstedet har røtter tilbake til middelalderen, men skulle for alvor vokse seg stort på 1700-tallet med gjestgiveri, tollstasjon og sagbruk. Turen drar så innover Hemnefjorden, mellom de bratte fjellene er været lunefullt, noe som minnesmerket for «Brurabåtforliset» i 1848 vitner om. Før dere returnerer til Sandstad svinger vi innom både Rottem kirkegård og Fugløya. Underveis vil formidleren fra Kystmuseet fortelle om historier og hendelser på de enkelte stedene. En rundtur for de som virkelig vil kombinere opplevelse og historie!

  • Avgangssted: Terminalbygget på Sandstad

  • Varighet: 3,5 timer

  • Pris: 950 kr per pers. Minstepris: 7200 kr.

  • Seilingsrute: Sandstad – Ystholmen – Terningen fyr – Magerøya – Stokkaunet – Rottem kirkegård – Hemnskjela – Jøsnøya – Sandstad

Les mer
Familieaktiviteter, Museum, Ferie, Omvisninger Stian Vatn Familieaktiviteter, Museum, Ferie, Omvisninger Stian Vatn

Handelsstedet Hopsjø - stedet med historisk sus

Hopsjøbrygga med restauranten “Traktørstedet Landstrykeren”, den gamle og godt bevarte krambua, gammelbåtforeningen Nattseilerne og hvalfangstmuseet. Et historisk “kinderegg” for store og små.

Foto: Vindfang / Explore Hitra

Foto: Vindfang / Explore Hitra

Hopsjøbrygga og traktørstedet Landstrykeren

Handelsstedet Hopsjø - Stedet med historisk sus

Nils Rosing Parelius (1753-1799) gjorde tidlig Hopsjø til et kjent handelshus med en rik og spennende historie. Nils fraktet fiskeprodukter på egne skip fra Hopsjø til Spania og Europa for øvrig og i retur hadde han edle varer som frukt, tobakk og brennevin i lasten. Varer ble fraktet, noe ble kjøpt og noe også smuglet, for selveste Parelius var en kar med mye på ferde.

Vårt Handelssted har en rik historie og det er derfor viktig for oss å få dele denne historien med deg. Gjennom anisblokk på kramboden, kruttrøyken i hvalfangstmuseet, velsmakende mattradisjoner og yrende markedsliv håper alle vi på Hopsjøbrygga at du vil få et minneverdig besøk hos oss, samtidig som du også kan utforske øyregionen Hitra og Frøyas mange andre kvaliteter.

TRAKTØRSTEDET LANDSTRYKEREN - ET SPISESTED SOM MÅ OPPLEVES

Traktørstedet Landsstryker´n  er blitt kjent som et spisested du bør være innom når du er på Hitra. Her ligger det gammel og ekte historie i veggene og bryggas kokker har blitt kjent for å servere smakfull og delikat mat. Det satses på kortreist mat, og du kan ta en enkel lunch, eller fullverdig middag med delikate forretter, hovedretter og dessert.

Det veksler mellom middagsbuffeter eller bryggas anerkjente a la carte-meny som skiftes gjennom sesongen. De meste tilberedt av kortreiste råvarer og laget fra bunnen av på bryggas eget kjøkken. Her er det ikke halvfabrikata, men ekte vare som brygga ellers.

KRAMBUA

Hopsjøen var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17- og 1800-tallet. Hopsjøens egen krambu er et lite museum over gamle tider på Hopsjøen, da krambua var stedets butikk og samlingspunkt. 

Krambua er holdt slik den en gang var og fremdeles kan du her få kjøpt en del varer - som drops i løs vekt, postkort, skjermluer, krus souvernirer mm. Når man kommer inn i butikken, så føles det som man er 100 år tilbake i tid. 

Krambua var gamle dagers treffpunkt, her fikk du vite siste dagers hendelser og mangt og mye ble diskutert. De som eide og drev de mange små krambuer rundt om i landet hadde på mange vis makten til å "berge" en familie i trange tider - eller det motsatte. Vår krambuvert kjenner Hopsjøens historie og kan ta grupper med på en guidet tur i Hopsjøens historie

HVALFANGSTMUSEET

I bryggas tredje etasje finner du et hvalfangstmuseum. Fra 1926 til 1962 lå det en hvalfangststasjon like ved Hopsjø hvor det ble fanget omtrent 100 hvaler hvert år. Dette ble også en av de viktigste arbeidsgiverne i område da det var jobb for over 100 menn der. På museet finner du objekter og autentiske beskrivelser fra hvalfangsten i Norge på 20-tallet.

 

ÅPNINGSTIDER OG ANNEN PRAKTISK INFO

Dette og mye mer finner du på Hopsjøbrygga sine nettsider.


Les mer
Museum, Omvisninger Stian Vatn Museum, Omvisninger Stian Vatn

Jernalderhuset i Dolmsundet

En unik rekonstruksjon av et langhus fra 400-tallet. Len deg tilbake og bli med oss tilbake til 400-tallet. Stemningen rundt bålet inne i langhuset blir helt unik. Vi forteller husets spennende historie og om hvordan det var å bygge, bo og leve i Dolmsundet for ca 1600 år siden.

langhuset4.jpg

En unik rekonstruksjon av et langhus fra 400-tallet

Len deg tilbake og bli med oss tilbake til 400-tallet. Stemningen rundt bålet inne i langhuset blir helt unik. Vi forteller husets spennende historie og om hvordan det var å bygge, bo og leve i Dolmsundet for ca 1600 år siden. 

Langhuset ligger i hotellets eventpark, kun 5 minutter gange fra resepsjonen.

HISTORISK GRUNN

Her i Dolmsundet er det gjort mange funn som fører oss århundrer tilbake i tid, og for oss er historien viktig. Langhuset er derfor bygd opp på samme måte som i folkevandringstiden. Helt uten hammer og spiker. 

Langhuset er hittil det eneste i Norge som er bygd nøyaktig i de samme stolpehullene som ble avdekt under feltkurset i 1997.

Huset ble rekonstruert i perioden 1999-2000 gjennom et samarbeid mellom Dolmsundet hotell, Sør-Trøndelag fylkeskommune, fylkesarkeolog Kristian Pettersen, Kystmuseet og NTNU.

Her befinner vi oss altså på historisk grunn.




Bildegalleri Langhuset

Les mer
Familieaktiviteter, Museum, Omvisninger Stian Vatn Familieaktiviteter, Museum, Omvisninger Stian Vatn

Kystmuseet i Sør-Trøndelag: - Vi forteller historien

Det er vel verdt å avlegge et besøk til Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Hovedbygget til museet ligger på Fillan, her finner du både museumsbutikk, turistinformasjon og ikke minst de to hovedutstillingene «Folket i Flatvika» og «Russerforliset».

FOR GRUPPER, FAMILIER OG TURISTER:

Det er vel verdt å avlegge et besøk til Kystmuseet i Sør-Trøndelag. Hovedbygget til museet ligger på Fillan, her finner du både museumsbutikk, turistinformasjon og ikke minst de to hovedutstillingene «Folket i Flatvika» og «Russerforliset».


Kystkultur og fiske har hatt og har stor betydning for kystnasjonen Norge. Vi høster av havet og utvikler nye måter å ta i bruk de marine ressursene på. Dette står sentralt i formidlingen ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Museet er et flott sted å ta med barn, her får alle barn utdelt et arbeidshefte som gjør at de kan dra på skattejakt i utstillingene.

Kystmuseet består av fire besøksteder, Kystmuseet på Fillan, Terminalbygget på Sandstad og kulturminnene Dolm og Hemnskjela. På Kystmuseet på Fillan finner du museets to basisutstillinger: «Folket i Flatvika» og «Russerforliset». Her finner du også museumsgalleriet, museumsbutikken, turistinformasjonen og Meierisalen som brukes av Hitra Kino på kveldstid. 

 

RUSSERFORLISET "JEDINOROG"

En kald og stormfull oktobernatt i 1760 drev et russisk marinefartøy hjelpeløst i Ramsøyfjorden. Under full storm forliste til slutt skipet mot Sæbuøya på Hitra. Hele den russiske besetningen omkom i forliset.. eller gjorde de egentlig det? Historien om forliset av Jedinorog verserte i mange år livlig blant folk på Smøla og Hitra. Etter hvert ble historiene til sagn, og det ble med tiden vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi. Fortellingene om russerforliset har levd på Hitra og Smøla helt fram til vår tid. Nå skal de fortelles igjen på en ny og spennende måte.  

"FOLKET I FLATVIKA" - I LEVENDE LIVE!

Bli med tilbake i tid til 1920! Bli med når dyktige aktører fra lokalmiljøet bringer utstillingen til live i miniteateret "I levende live". Kanskje treffer du tausa Maria eller sladderkjerringa Nekka. Uansett hvem av dem det er, så vil dere få høre en personlig historie om hverdagslivet langs kysten på 1920-tallet. 

”Folket i Flatvika” er ei utstilling om en flergenerasjonsfamilie som bor på en typisk liten gård et sted på Trøndelagskysten i året 1920. På denne tida er det et viktig tidsskille her på kysten: Overgangen fra den gamle, tusenårige kystkulturen og til vår moderne tid. Når du kommer til Flatvika, kan du få møte noen av dem som bor der. Ved hjelp av en lomme-pc kan du høre at de snakker til deg og forteller deg sin historie.

HAVBRUKSUTSTILLINGEN PÅ SANDSTAD

På terminalbygget på Sandstad finner du Kystmuseets havbruksutstilling. Sandstad er også avgangstedet for visningsturer ut til oppdrettsanlegg i regi av Kystmuseet. 


BLI MED UT PÅ ET OPPDRETTSANLEGG!

På terminalbygget på Sandstad finner du Kystmuseets havbruksutstilling. Sandstad er også avgangstedet for visningsturer ut til oppdrettsanlegg i regi av Kystmuseet.

 

ÅPNINGSTIDER OG ANNEN PRAKTISK INFO

Dette og mye mer finner du på Kystmuseet sine nettsider.

 



 
Les mer